Goudhamsters

 
 

De goudhamster, officieel syrische hamster genoemd is een knaagdier die uit de Cricetidae familie dit is een genetische verdeling van knaagdieren.  Oorspronkelijk komt de goudhamster voor in de steppes en woestijn van Syrië en Turkije. De goudhamster wordt veel gehouden als huisdier en is de bekendste hamster soort. In het wild worden ze helaas bedreigt. In 1839 werd de soort ontdekt door een Britse bioloog. In 1930 werd in Syrië een moeder met twaalf jongen ontdekt en naar Israël gebracht. Alle goudhamsters die als huisdier gehouden worden stammen waarschijnlijk daarvan af. In Engeland is er vanaf 1931 verder gefokt met nakomelingen van de ontdekten  goudhamsters.

Kenmerken 

Een goudhamster is tussen de 12,5 tot 17,5 centimeter groot. Met een staart van ongeveer 15 millimeter. Hij kan tussen de 100 en 300 gram wegen en komt in heel veel kleuren voor. De bekendste is wel de wildkleur rood met zwarte kaak strepen en een grijs, witte buik. 

Leefwijze

Goudhamster is een schemerdier. Hij is in de nacht actief en overdag slaapt hij. Als hij aan u gewend is dan zal de hamster als hij u hoort overdag ook vaak even komen kijken. De goudhamster is een solitair levend dier. dit betekend dat ze graag alleen leven en agressief kunnen zijn tegen soort genoten.